Čiščenje emajla


  Čiščenje emajlirane posode

  Emajlirana posoda je ena najbolj praktičnih in trajnih kuhinjskih pripomočkov. Je trpežna, higienična ter enostavna za vzdrževanje. V današnji ponudbi izdelkov pa je toliko modelov in barv,da zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika.

  Pranje posode v pomivalnem stroju vam odsvetujemo, ne glede na zagotovila proizvajalca.  Razlog je preprost, v pomivalnem stroju je posoda cca 3 ure izpostavljena vodi. Tehnologija emajliranja je zelo stara, temelji na oblikovanem železu, ki se po posebnem postopku večinoma ročno potaplja/namaka v emajl  oz. »tekoče  steklo«. Med tem postopkom je posoda obešena in na mestu obešanja  in v notranjosti ročajev ni možno zagotoviti popolnega prekrivanja železa. Podobna težava se pojavi pri nekaterih vrstah robov ali držajev. Pri pranju v pomivalnem stroju zato lahko na teh delih sčasoma pride do kontakta vode in železa, kar povzroči rjavenje in s tem iztekanje »rjave« vode iz ročajev ali izpod nikljanega roba. Zaradi tega se funkcionalnost posode sicer  ne spremeni, povzroča pa veliko nepotrebne slabe volje.  V kolikor se vam je to že zgodilo, počakajte, da voda izteče in posodo obrišite do suhega

  Sčasoma emajlirana posoda izgubijo svoj nekdanji lesk, tako znotraj kot zunaj. Da bi preprečili nastanek zastarelih madežev, je priporočljivo čiščenje posode takoj po uporabi. V kolikor se vam je hrana v posodi prijela, v posodo zlijte toliko tople vode, da pokrije dno oz . dele posode kjer se hrana oprijema sten in namakajte 15 – 30 minut, nato očistite z običajnim detergentom za pranje posode.

  Da vam bo posoda dolgo služila, smo vam pripravili nekaj praktičnih nasvetov:

  Čiščenje madežev čaja ali kave

  V kolikor je vaša posoda prevlečena s svetlim emajlom, se velikokrat zgodi, da se na emajlu pojavijo zatemnitve oz. obarvanja (posebej v posodi kjer kuhate čaj ali kavo).Najenostavnješi način kako se povrne prvotna barva je, da uporabite nežno kremno čistilo in mehko gobico. Temeljito zdrgnite in oplaknite s čisto vodo. Obrišite do suhega.

  Čiščenje »zažgane hrane«

  V posodo nalijte raztopino 1 litra vode in 6 žlic kuhinjske soli. Pustite namakat 5-6 ur, nato očitite kot običajno. Če želite postopek pospešiti, lahko tekočino zavrete in pustite vreti 30 minut. Počakajte, da se ohladi in operti kot običajno.

  Čiščenje trdovratnejših madežev

  Pripravite si mešanico 1 litra vode in 5 žlic sode bikarbone.  Mešanico nalijemo v posodo, ki jo želimo očistiti in pustimo čez noč. Obrišemo z mehko gobico, speremo z vodo in obrišemo do suhega.Druga možnost je citronska kislina 50g na liter vode,  postavite na štedilnik in pustite vreti 20 minut. Dobro sperite.

  Da vam bo emajlirana posoda dolgo služila  upoštevajte predvsem naslednja navodila.

  • ne uporabljajte trdih kovinskih gobic za čiščenje;
  • pazite, da vam posoda ne pade na tla, če je emajl z notranje strani odluščen, posoda za kuhanje ni več primerna
  • agresivne kemikalije uporabljajte izključno v skladu z navodili proizvajalca;
  • posode je treba očistiti z rokavicami, da ne poškodujejo kože rok;
  •  ne uporabljajte  čistila za kopalnice
  • Ne odstranjujte ožganin z ostrimi predmeti (nož, vilice). To bo poškodovalo premaz;
  Facebook
  WhatsApp
  Email